De oprichting

Ben_J

Door: Ben Jeursen

Het was een spannende dag, die 16de februari 1950, toen Giram officieel opnieuw werd opgericht. Er waren daaraan wel de nodige informele bijeenkomsten voorafgegaan, maar die dag was het dan zover. Een groep voetbalenthousiastelingen wilde lekker voetballen en koos een bestuur. De nieuwe voetbalvereniging werd een onderafdeling van de personeelsvereniging Giram. De heer Harlaar, die portier was bij de giro en voorzitter van de personeelsvereniging, had connecties in de Amsterdamse voetbalwereld en zag kans aan de Velserweg bij Z.G.S.O. een veld te huren. We mochten gebruik maken van de kleedruimten die bestonden uit een hok met kledinghaken, banken aan de kant en een aantal kranen boven een zinken bak. We konden beginnen. De contributie werd vastgesteld op ƒ1,00 per maand. Als tenuekleuren kozen we het geel en blauw van de hollerithkaarten, de Amerikaanse ponskaarten uit die jaren, voor debet en credit, verdeeld over een geel shirt en blauwe broek met blauwe kousen. logo-OrgineelDe spelers moesten zelf de benodigde spullen aanschaffen. Eventueel werden de kosten voorgeschoten door de club die dan in termijnen konden worden terugbetaald. We begonnen de competitie met twee elftallen, die om en om thuis speelden. Er werd met veel enthousiasme gespeeld, hoewel het ook toen al moeilijk was volledige teams op de been te brengen. Er kon dan ook geen speler gemist worden. Feest, of geen feest, je moest komen voetballen. Zo kon het gebeuren dat een speler die 12½ jaar getrouwd was, toch voor zijn feest het veld betrad. Een andere keer kwam er een speler rechtstreeks van een trouwpartij op het stadhuis in een taxi naar het voetbalveld, terwijl hij zich onderweg omkleedde. Nood brak wet, zodat er soms onder een valse naam gespeeld werd. Zo werd de zieke George Kreuger geschorst omdat zijn vervanger zich niet correct had gedragen.

Jaren lang hebben we op de Velserweg vertoefd totdat het sportcomplex werd opgedoekt en de clubs andere onderkomens moesten zoeken. Door mijn contacten met de sporttoto kwamen we in gesprek met Gold Star, dat ons wel als onderhuurder wilde huisvesten. Ook die vereniging moest vertrekken van de Velserweg en kreeg een paar terreinen op Sportpark Sloten. Giram sloot zich dus aan bij Gold Star en het feit dat we 23 jaar op Sloten zijn gebleven, bewijst wel dat dit een goede keuze was.

goldstARGold Star bleek een gastvrije vereniging: we werden daar altijd prima ontvangen en hebben er een heel leuke tijd gehad. Tante Alie, Trui, Fietje en Henny deden alles voor ons en mannen als Leen Enthoven en Joop Tuinman waren onze grote vrienden. Nooit was hun iets te veel en bij een gebrek aan spelers konden we zelfs een beroep op hen of hun zonen doen. Werd het tweede nog op de Velserweg kampioen, het eerste werd dat bij Gold Star. Beide elftallen hebben zich steeds in de hogere afdeling kunnen handhaven, al was dat soms met kunst en vliegwerk. Behalve het voetballen organiseerde Giram ook wel eens feestavonden. Meestal waren ze succesvol en ging het door tot diep in de nacht. Henk Vitalli verkocht eens voor zo’n feestavond meer kaarten dan dat er plaatsen waren, onder het motto ‘er blijven er toch wel een stelletje thuis’. De spanning was groot toen de laatste gasten zich meldden. Gelukkig liep het goed af en kon iedereen zitten. De bestuursleden echter stonden de hele avond!
Financieel ging het moeizaam en moest er de eerste jaren zuinig gewerkt worden. Bestuursvergaderingen waren altijd bij iemand thuis. De kosten werden steeds zo laag mogelijk gehouden en er werd van de spelers niet meer gevraagd dan wat strikt noodzakelijk was. Dat Giram hierdoor een goedkope club was, bewees het volgende: een groep studenten wilde gaan voetballen in competitieverband. Ze vroeg bij de KNVB naar de goedkoopste vereniging van Amsterdam. Dan moet je bij Giram zijn, antwoordde de KNVB. Inderdaad hebben er ooit twee studententeams bij Giram gespeeld. En we hebben een bijzonder derde elftal gehad. Maar daar zal een van mijn opvolgers over schrijven.

Meer Giram historie:
Giram en Goldstar | Zaalvoetbal | Zaaltraining | Markante Giramspelers |Giram 50|Giram 60 |Giram 65

Amsterdamse voetbalvereniging